Povratak

Virusna infekcija gornjih dišnih prohoda - mačja gripa i mačji virusni rinotraheitis | Kašalj, curenje nosa i krvavi iscjedak iz oka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani, imam 2 mačke koje nisu u kući već ispred. Jedna od njih je bila "prehlađena"; kašljala je, curio joj je nos te oko, bila je pomalo depresivna i nije htjela jesti koliko inače. Nakon 2-3 dana se oporavila, međutim druga mačka stara otprilike 8 mjeseci se zarazila i ima iste simptome, ali joj je jedno oko polu zatvoreno i krvari. Zanima me postoji li šansa da joj se bolest zakomplicirala s obzirom na krv oko oka? Unaprijed hvala. Karla

O: Virusne infekcije gornjih dišnih prohoda i  poprilično su  česte kod  mačaka. U mačića i imunosupresivnih odraslih i starijih mačaka  bolest može imati kobne posljedice.

Često se ova bolest naziva mačjom gripom jer su simptomi i tijek bolesti slični gripi kod ljudi.  Mačja gripa najčešće je uzrokovana mačjim herpesvirusom (FHV-1) ili mačjim kalicivirusom (FCV). Mačji herpesvirus predstavlja ozbiljniji, tj. opasniji oblik mačje gripe i poznat je pod nazivom mačji virusni rinotraheitis (stariji naziv virusa).

Simptomi koji se javljaju su kihanje, iscjedak iz nosa, konjunktivitis, iscjedak iz očiju, gubitak apetita, povišena tjelesna temperatura te depresija. Povremeno se pojavljuju i čirevi u ustima i očima te prekomjerno slinjenje.

Vrlo mlade, vrlo stare i imunosupresivne mačke sklonije su razvijanju teškog oblika bolesti pa čak i uginuća. Uginuće obično nastupa uslijed sekundarnih infekcija (infekcije bakterijama), nedostatnom ishranom i dehidracijom.

Liječenje treba započeti što ranije, a ono se svodi na sprečavanje sekundarnih bakterijskih infekcija i ublažavanje simptoma. Protiv ove bolesti postoji veoma djelotvorno cjepivo, koje mačku štiti i od nekih drugih zaraznih bolesti, pa je mačku uputno cijepiti jednom godišnje.  Terapija se provodi primjenom ekspektoransa ili antitusika,  vitamina (naročito vitamina C), te povećanim unosom tekućine. Zbog sprječavanja  komplikacija bakterijskim infekcijama primjenjuje se i antibiotska terapija.

Mačku treba hraniti manjim ali češćim obrocima lako probavljive kvalitetne hrane. Kako bi dišne puteve održali prohodnima dobro je mački nos i oči nježno očistiti maramicom natopljenom toplom vodom , a naročito ako je maca preslaba da bi se dovoljno dobro sama čistila.

Savjetujem Vam da mačku što prije odvedete kod veterinara koji će nakon pregleda i postavljanja dijagnoze, procijeniti  njeno trenutno zdravstveno stanje. Također, u skladu s dijagnozom kao i trenutnim zdravstvenim statusom ljubimca, biti će u mogućnosti odrediti najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja te Vas u skladu s njim dalje savjetovati na koji način postići i osigurati brži i kvalitetniji oporavak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr